Overgang

Heb je genoeg van de overgang en de nare effecten ervan op je leven, werk en welzijn?

Vrouwen! Heb je de laatste tijd weleens het gevoel dat er wel heel veel op je pad komt nu je wat ouder wordt?  Dat kan ik me goed voorstellen. Want naarmate de menopauze en de overgang dichterbij komen, staan ons veel zaken te wachten waar we eerder niet mee te maken hadden.

Je weet wel:

  • Ongewenste extra kilootjes
  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Opvliegers en nachtzweten

En nog veel meer. Tussen je 40ste en je 60ste heb je nu eenmaal te maken met allerlei veranderingen in je lichaam. En samen met het veeleisende leven dat wij vrouwen vaak leiden, kun je je snel overweldigd of zelfs verslagen voelen.

Één troost, je bent zeker niet alleen. Op dit moment zijn er 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang, van wie er 80% klachten hebben. Waarschijnlijk ken je zelf ook vrouwen in je omgeving die ermee te maken hebben.

Gelukkig is er een simpele oplossing, die zowel (bewezen) effectief als natuurlijk is. Een van de beste manieren om je overgangsklachten te verlichten is door acupunctuur.

Acupunctuur richt zich op de oorzaak van je klachten, en doet niet aan symptoombestrijding. Wanneer je last hebt van de overgang kan dat namelijk verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld stress.

Overgangsklachten kunnen verlicht worden door het in acht nemen van bepaalde leefregels die we  beschrijven in het gratis e-book Ontspannen in de overgang.  Deze leefregels hebben ook effect op de nier-energie die ieder mens heeft.

Behandeling van overgangsklachten

Je behandeling bestaat uit klassieke Chinese acupunctuur, eventueel aangevuld met specifieke Chinese kruiden, voedingsadviezen en tips voor een leefstijl die past bij deze nieuwe fase in je leven.

Belangrijk informatie vooraf

Alle vrouwen in mijn praktijk vertel ik dat de overgang geen ziekte is. Het is een natuurlijke fase in je leven als vrouw. Ik vind het belangrijk dat je dit begrijpt: de overgang is louter een uiting van hormonale veranderingen in je lichaam. Je bent niet ziek en iedere vrouw ter wereld gaat door deze fase.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) verloopt het leven van een vrouw in fasen van elk zeven jaar. Je krijgt borsten, wordt ongesteld, raakt zwanger en geeft borstvoeding. Al deze zaken kosten een bepaald soort energie: nierenergie. Vanaf je 35ste raakt deze nierenergie langzaam uitgeput. Rond hun 49ste merken veel vrouwen dat hun lichaam verandert en kunnen ze overgangsklachten krijgen.

TCM is een natuurlijke manier om je nierenergie te beïnvloeden. Overgangsklachten kun je echter ook krijgen door teveel stress of een verkeerde voeding. Daarom is TCM altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

De overgang is en blijft een natuurlijk proces, waarvoor je gewoon de tijd moet nemen. Ook TCM kan het tij niet keren en jou je menstruatie teruggeven. Wel zul je veel minder last van je klachten krijgen.

Intake en diagnose

Voordat de behandeling begint, gaan we eerst praten over je klachten. Ik vraag je hoe je je voelt, of je goed in- en doorslaapt, wat je eet en hoe je spijsvertering is. Ook voel ik je pols en kijk ik naar je tong. Zo krijg ik nog meer informatie die me helpt bij het stellen van een goede diagnose.

Als ik zo de oorzaak van je klachten heb achterhaald, stel ik een behandelingsplan aan je voor. Je hoort precies wat mijn bevindingen zijn en wat er gaat gebeuren.

Behandeling in de praktijk

Sommige vrouwen reageren snel op een behandeling, bij andere duurt het wat langer. Dat kan afhangen van je leeftijd en hoe lang je al klachten hebt.

De acupunctuurbehandeling zelf gebeurt met dunne steriele naaldjes. Daarmee prik ik op acupunctuurpunten op de meridianen in je lichaam. Eventuele blokkades worden zo gestimuleerd en opgeheven.

Vind jij acupunctuur eng? Nergens voor nodig! Een acupunctuurbehandeling door een ervaren behandelaar zoals ik doet absoluut geen pijn. Het gaat heel zachtjes en voorzichtig. Bovendien proberen we in de eerste behandelsessie altijd eerst uit hoe het bij jou gaat.

De meeste vrouwen krijgen eerst vijf behandelingen. Daarna evalueren we of de behandeling aanslaat en of de klachten minder zijn geworden. Eventueel stel ik weer een nieuwe diagnose en pas ik de behandeling aan.

Na acht/negen behandelingen evalueren we weer. Wanneer blijkt dat het dan al veel beter gaat, bouwen we langzaam af.

In de loop van de behandeling (en daarna) krijg je ook kruidenpoeders, die vooral plantaardig zijn en afgestemd zijn op jouw specifieke klachten. Als het nodig is, krijg je ook adviezen over een gezonde(re) andere leefstijl en voeding. Vaak kun je al met eenvoudige aanpassingen – bijvoorbeeld door bepaalde voeding te eten of juist te mijden – veel verlichting van je  klachten krijgen.