Vruchtbaarheidsproblemen

Steeds vaker zien we dat zowel vrouwen als mannen te kampen hebben met vruchtbaarheidsproblemen. Dit kan leiden tot een zwangerschap die (lang) uitblijft wat voor veel verdriet, frustratie en spanning kan zorgen. Er kan sprake zijn van een lang medisch traject dat zwaar en slopend kan zijn.

Een duidelijke oorzaak voor vruchtbaarheidsproblemen is niet altijd te vinden. Onderzoek heeft wel aangetoond dat acupunctuur een positief effect kan hebben op de vruchtbaarheid. Acupunctuur kan helpen de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als bij mannen te verbeteren.

In mijn praktijk bied ik klassieke Chinese acupunctuur aan, eventueel aangevuld met specifieke Chinese kruiden, voedingsadviezen en tips voor een leefstijl die past bij jouw eigen lichamelijke situatie. Vaak vindt mijn acupunctuurbehandeling plaats als ondersteuning naast een regulier medisch traject.

Voorwaarden voor een zwangerschap

 • Zwanger worden is een wonderlijke gebeurtenis. Om zwanger te worden zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet er sprake zijn van gezonde geslachtsorganen, moet de menstruatiecyclus regelmatig zijn, er moeten voldoende gezonde eicellen en sperma aanwezig zijn en het baarmoederslijmvlies moet gezond en dik genoeg zijn.

De zienswijze van de Chinese geneeswijze op vruchtbaarheid en zwangerschap

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijzen zijn het de nieren (肾) die samen met TianGui (de door de nieren geproduceerde energie, 天 癸) de ChongRen meridianen (冲任) en de baarmoeder (子宫) de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap bepalen. De nier (肾) is de oorsprong van het leven. Het is de functie van de nier om de voortplanting, de geboorte, de groei en ontwikkeling te beheersen. De energie die door de nieren wordt geproduceerd, in het Chinees aangeduid als TCG TianGui (天癸), heeft invloed op het groeien van de eicel-follikels bij vrouwen, het rijpen en de eisprong, het ongesteld worden en zwanger raken. De baarmoeder waarvoor de Chinese naam is 子宫, wat betekent: het paleis van het kindje, reguleert de menstruatie en draagt en voedt de foetus tijdens de zwangerschap. De meridianen ChongMai (冲脉) en RenMai (任脉) lopen beiden vanaf de baarmoeder naar het hele lichaam en laten de Qi en het bloed naar het lichaam stromen. Samen met de baarmoeder reguleren de ChongMai en Renmai de menstruatie, de conceptie en de zwangerschap.

Deze theorie van TCG heet : Nier-TianGui-ChongRen-BaoGong-as, en is ongeveer hetzelfde als de Hypothalamus-hypoyse-eierstokken-as.

Andere organen die een rol spelen bij vruchtbaarheid en zwangerschap

Naast de hierboven genoemde organen spelen ook het hart, de lever en de milt een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid en de zwangerschap. Wanneer al deze organen goed functioneren en met elkaar in evenwicht zijn, heb je als vrouw geen problemen met de menstruatie en zwangerschap. Wanneer één van deze organen echter niet goed werkt, dan is er een verstoring in de samenwerking. Dit kan leiden tot problemen in zowel de menstruatiecyclus als bij het zwanger worden.

Voordelen en Kenmerken van acupunctuur:

 1. Door de acupunctuurnaald op bepaalde punten van het lichaam te plaatsen, gaan signalen via de meridianen naar de organen. Dit heft blokkades op en brengt de organen weer op balans.
 2. Acupunctuur kan een lage hormoonspiegel verhogen, maar kan ook een hoge hormoonspiegel verlagen en dus op twee manieren de hormoonhuishouding weer op balans brengen.
 3. Door acupunctuurnaalden op de onderbuik te plaatsen, kan direct de bloeddoorstroming van baarmoeder en eierstokken gestimuleerd en verbeterd worden.
 4. Acupunctuur is anders dan medicijnen, het laat het lichaam zichzelf herstellen: het stimuleert het immuunsysteem van het lichaam.
 5. Acupunctuur geeft snel resultaat.

Wat kun je verwachten van een behandeling in mijn praktijk

Intake en diagnose

Voorafgaand aan de behandeling hebben we eerst een intakegesprek waarin ik uitgebreid de tijd neem om jouw klachten bespreken. Door te voelen aan je pols en te kijken naar je tong krijg ik nog meer informatie die me helpt bij het stellen van een goede diagnose.

Wanneer ik de oorzaak van je klachten heb achterhaald, stel ik een behandelingsplan aan je voor. Je hoort precies wat mijn bevindingen zijn en wat mijn behandeling inhoudt.

Voorbereiding

Het reguleren van de menstruatiecyclus en het stimuleren van de ontwikkeling en rijping van follikels en eicellen. Het verbeteren van de eierstokfunctie en de doorbloeding van de baarmoeder, en de dikte van  het baarmoederslijmvlies.

De behandeling heeft minimaal 3 maanden tijd nodig ter voorbereiding.

Behandeling

Ieder mens is uniek, dus elke behandeling is anders. Door te kijken naar jou als persoon en jouw specifieke klachten kan ik een behandeling op maat aanbieden.

De acupunctuurbehandeling zelf gebeurt met behulp van dunne steriele naaldjes. Daarmee prik ik op acupunctuurpunten op de meridianen in je lichaam. Eventuele blokkades worden zo gestimuleerd en opgeheven. Ben je bang dat het pijn doet? Dat is zeker niet nodig! Van een ervaren behandelaar als ik mag je verwachten dat een acupunctuur behandeling pijnloos is. Bij de start proberen we ook altijd heel voorzichtig uit hoe dit voor jou is. 

Vrouwelijke onvruchtbaarheid:

De behandelingen met acupunctuur eventueel aangevuld met specifieke Chinese kruiden is afgestemd op de fase van de menstruatiecyclus. Het versterkt de nierenergie en de TianGui, verbetert de Qi en de bloeddoorstroming, herstelt de Yin en Yang balans, waardoor de samenwerking van de organen weer in evenwicht komt.

Lijst met indicaties voor acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen:

 • Menstruatie cyclus stoornissen:
 • Stoornis van eiblaasjes rijping : Het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS )
 • Slechte kwaliteit van de eicellen : Verminderde eicelvoorraad of eicelkwaliteit (Diminished Ovarian Reverse DOR ) en/of Vervroegde overgang (Premature Ovarian Failure POF)
 • Ovulatiestoornissen
 • Luteale fase defect
 • Problemen bij baarmoederslijmvlies
 • Herhaalde miskraam
 • Stoornissen bij wisselwerking tussen zaadcellen en baarmoederhalsslijm
 • Chronische ontsteking in het kleine bekken:in baarmoeder, eileider of eierstok.
 • Onvruchtbaarheid die door hoge stress wordt veroorzaakt

Tijdens de IVF /ICSI behandelingen:

Het doel van de behandeling

Verbeteren de kwaliteiten van de eierstokken, het stimuleren van het rijpen van de eicel-follikels, verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van eicellen. Tegen de pijn bij punctie. Stimuleren van de doorbloeding in de onderbuik, het baarmoederslijmvlies in goede conditie brengen en houden, en het bevorderen van de innesteling.

Verminderen van de bijwerkingen van de medicijnen. Reguleren van de hormoonhuishouding. Vermindering van stress. Zorgen voor meer ontspanning in de behandelingstijd.

Behandeling thema

Tijdens down-regulatie: in deze fase functioneert de hormoonhuishouding op het laagste niveau, dus behandeling is reguleren van de Liver-Qi, voedt bloed en yin, verminderen van de stress , zorgt voor het stilzetten van de menstruatiecyclus voor een goede voorbereiding voor de follikelpunctie en embryo terugplaatsing.

Tijdens menstruatie: beweegt het bloed en de qi in de onderbuik, stimuleert de bloedcirculatie bij de baarmoeder, verlaagt de bloedstagnatie in de baarmoeder, zorgt voor goede bloeddoorstroming in onderbuik.

Tijdens follikel-stimulatie: In deze fase, worden veel hormonen gebruikt, om veel eicellen in de korte tijd te laten groeien en te rijpen. Bij Chinese geneeswijze kost dat veel nierenergie, en wordt Yin en Yang uit balans gebracht.

De behandeling hier voor is: Het versterken van de Nier Jing en Milt energie, het ondersteunen van de eicellen om groei te versnellen en goed te laten rijpen. Los de Qi en bloed stagnatie op, voor vermindering van de overstimulatie door de medicijnen. Dit zorgt dat het baarmoederslijmvlies groeit.

Bij de follikelpunctie: Dit is een belangrijke fase van de IVF, wat de basis voor de bevruchting en de embryoterugplaatsing vormt.

Met acupunctuur behandeling is hier mogelijk-

Vóór de punctie: bestrijden van pijn en angst, ontspannen in de punctie.

Behandeling bestaat uit twee keer, één dag vóór de punctie en ongeveer één uur tot half uur vóór de punctie.

Na de punctie : help het lichaam herstellen, door het verbeteren van de weerstand en energie. Verminderen van de spanning op de onderbuik. Zorgen voor goede bloedcirculatie in de baarmoeder, het stimuleren van de groei van de baarmoederslijmvlies, en het in goed conditie brengen. Alles voor een goede voorbereiding voor de embryo terugplaatsing.

Rondom de embryotransfer: Een behandeling vlak voor de embryotransfer maakt de ontvankelijkheid van de baarmoederslijmvlies optimaal en vermindert stress, voor een goede voorbereiding op de embryo innesteling.

Een behandeling na embryotransfer, gedurende de wacht periode: Ter ondersteuning van de embryo innesteling, tegen de spanning, angst en stress, brengen tot rust komen.

In deze fase bij behandeling gebruik ik geen lichamelijke acupunctuur, maar geef ik oor acupunctuur en moxa, en voedingsadviezen geven. Indien nodig, krijg je een klein beetje Chinese kruiden .

Herstel

IVF behandeling is een stressvol traject, dat veel spanning, onzekerheid, angst, etc. kan opleveren. Met veel emoties en door de grote hoeveelheid toegediende hormonen wordt volgens TCG de Yin en Yang uit balans gebracht, Qi en bloed verstoord, en vallen de functie en samenwerking van de organen in disharmonie.

Met behandeling worden de emotie problemen vermindert, wordt de weerstand verbeterd, en worden de Yin en Yang evenwicht gebracht, en dit helpt het lichaam sneller en beter te herstellen.

Overige behandelingen

Begeleiding Cryo-terugplaatsing

Begeleiding IU behandeling.

Overstimulatie(OHSS): Alleen voor lichte en mild klachten.

Lage ovariële respons (POR)