Hoe versterk je nierenergie in de winter

Hoe versterk je je nier-energie in de winter en waarom je dat zou moeten doen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is de winter de tijd van de nieren. In deze tijd moet je je nier-energie vooral de nier-yang energie goed verzorgen.

In een eerder artikel vertelde ik al wat nierenergie is en waarom het belangrijk is voor vrouwen.

Welke klachten kun je vaak krijgen in deze tijd?

In de winter kun je deze klachten verwachten: spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, buikpijn, diarree, kouwelijkheid, verkoudheid, hoesten, etc.

Waarom krijgen je deze klachten?

Omdat de klimaat van winter koud is. In de Traditionele Chinese Geneeswijze is kou een belangrijke factor van ziekteoorzaken. Dit maakt de Yang Qi vooral de nieryang zwak.

Welke overgangsklachten zull je krijgen als de energie van nieryang zwak is :

Je zult opvliegers  krijgen en ’s nachts zweten. En je kunt verwachten spontaan te gaan zweten. Vermoeidheid, lage rugpijn en stijfheid, gewrichtspijn, koude handen en /of voeten. Je kunt gemakkelijk verkouden worden. Incontinentie, slecht slapen en een droge houd en haar, etc. krijgen.

Welke meridiaan is belangrijk voor de nieryang?

Dumai is de belangrijkst meridiaan voor de nieryang energie. Deze meridiaan ligt op je rug, bij de wervelkolom.

Du Mai meridiaan

Wat kun je zelf doen om nieryang in de winter te versterken?

Je kunt zelf e.e.a doen. Denk hierbij aan massages, een voetbad en denk ook aan je voeding.

Masseren

Acupunctuurpunt nier 1

Je kunt acupunctuurpunt Nier 1 zelf masseren. Dit punt ligt onder de voetzool vlak onder het kussentje van je voet in het midden. Masseer dit punt iedere dag 2 tot 3 keer gedurende 5 tot 10 minuten om je nierenergie te versterken.

Voetbad

Voetbad

Op de voeten liggen veel acupunctuurpunten. Een warm voetenbad kan daarom veel voor je doen. Met een warm voetbad help je de bloedsomloop, je ontspant jezelf, het helpt om beter te slapen en het versterkt de nierenergie.

Neem iedere avond tussen 7 uur en 9 uur gedurende ongeveer een half uur voetbad. Het water moet een beetje warmer zijn dan je lichaamstemperatuur en het water moet tot boven je enkels komen.

Voeding

Voeding die de nieryang versterkt is: kippenvlees, rundvlees, kippenei, kastanje, garnalen, bieslook, Chinese date (Jujube),walnoot, zeewier, zwarte sesam, zwarte bonen.  Vooral lamsvlees verbetert de bloedsomloop, verwarmt het lichaam en versterkt de nieryang. Het is daarom heel geschikt om in de winter te eten.

Lamsvlees

Winterkwalen

Sommige vrouwen die in de overgang zijn hebben veel last van winterkwalen. Ben jij zo iemand of ken je zo iemand, blijf dan niet tobben. Neem contact op met Ruo Yu Fang. Zij kan je vertellen wat er in jouw situatie nodig is om je klachten te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Yang-leegte type

Hier vertel ik over het Yang-leegte type (阳虚). 1. Welke type ben jij? Iedereen is uniek In mijn praktijk komen veel vrouwen met verschillende overgangsklachten.

Lees verder »

Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten Hoe kun je gevoelige borsten verminderen? Dit is de vraag die ik in dit artikel wil beantwoorden. Meridianen De meridianen die belangrijk zijn

Lees verder »

Yin en Yang

Wat zijn Yin en Yang Het Yin en het Yang horen bij een heel oud Chinees filosofisch idee, ze behoren tot de belangrijkste en de

Lees verder »