Slecht slapen in de overgang

Slecht slapen is de een van de meest voorkomende overgangsklachten, de symptomen kunnen zijn: moeilijke inslapen, rusteloos slapen, ’s nachts wakker worden, ’s morgens te vroeg wakker worden en een verstoorde slaap door dromen.

Welke organen zijn belangrijk voor slapen?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is vooral het  hart  heel belangrijk voor de slapen. Men zegt in de Traditionele  Chinese Geneeswijze: “Het hart bewaart het Shen(神)”de bezieling”. De toestand van het Shen bepaalt de duur en de kwaliteit van de slaap.

De andere belangrijk organen zijn: de nieren, de milt, de lever en de galblaas.

Het qi en bloed voeden het Shen. Als het hart gezond is, en het bloed het Shen genoeg heeft gevoed en de nieren, de milt, de lever en de galblaas in harmonie samenwerken met het hart en zorgen voor de Yin en Yang balans, dan slaap je goed en diep.

Wat zijn volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze de oorzaken en de typen van slecht slapen?

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze heeft slecht slapen een aantal verschillende oorzaken en typen. De belangrijkste typen en de oorzaken bij overgangsklachten zijn: milt-qi tekortkomingen en hart-bloed tekortkomingen:

 • te veel zorgen maken
 • overdreven inspanning
 • piekeren

Deze zaken maken de milt-qi zwak. Dan kan de milt moeilijk voedingsstoffen goed opnemen. Hierdoor wordt het Shen niet genoeg gevoed door het qi en het bloed.

Of iemand heeft veel bloedverlies bijvoorbeeld door een zware menstruatie. Of veel bloedverlies tijdens een bevalling of bij ongeluk of bij operatie, bloedarmoede, etc. Al deze zaken veroorzaken zwakke milt qi en hart bloed tekort. Het Shen wordt dan niet goed gevoed en dan ga je  slecht slapen. De symptomen kunnen zijn: je slaapt wel goed in maar je wordt vaker wakker en dan is moeilijk weer in slaap te vallen. Of je droomt veel. Vaak heb je dan ook nog hartkloppingen, vermoeidheid,  opvliegers, veel spontaan zweet, slechte eetlust etc.

Hart en nieren disharmonie

Lange tijd overwerken of werk met veel stress, lange tijd ernstige emotionele spanningen maken dat de nieren en het hart niet goed samenwerken. De yin en yang zijn uit balans. Dan krijg je dat je slecht slaapt met als symptomen: onrustig slapen, opvliegers en nachtzweet, geïrriteerdheid, duizeligheid, oorsuizen, vergeetachtig, zwakke en pijnlijke rug en knieën etc.

Lever qi stagnatie

Lange tijd mentaal gespannen en te vaak woedend zijn maakt dat de lever-qi stagneert. Dan wordt het Shen onrustig  en dan krijg je ook dat je slecht slaapt. Dit kan zijn: moeilijk inslapen, vaak wakker worden door onplezierig dromen, prikkelbaarheid etc.

Hart en galblaas zwak

Bij de Traditionele Chinese Geneeswijze is de galblaas de moeder van het hart (vijf elementen). Als iemand een zwakke galblaas heeft dan beïnvloedt dit het hart. En dan ga je slecht slapen. De symptomen zijn: moeilijk inslapen, zeer vroeg wakker worden, moeilijke weer in slaap vallen, onrustig, angstig gevoel, moeilijke besluiten nemen, hartkloppingen, kortademigheid, spontaan transpireren etc.

De andere oorzaken van slecht slapen zijn volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze: veel slijm en damp in het lichaam, maag- en darm problemen.

Wat kun je zelf doen om je slaap te verbeteren?

Masseren

Er is een punt op de Hart-meridiaan dat je zelf kunt masseren. Dit is acupunctuurpunt is Hart 7 (shen men神门, betekent – de deur van de Shen). Je kunt dit punt  iedere dag 2 tot 3 keer en 2 tot 3 minuten masseren.

Dit punt ligt aan de buitenkant van je pols (aan de kant van je pink), tussen je ellepijp en het erwt-vormige beentje (zie ook het plaatje hieronder.)

hart

Met dit punt versterk je:

 • Hart energie
 • Qi
 • Bloed
 • Yin en Yang

en dit is goed tegen emotionele problemen en slapeloosheid.

Voeding en drank

Long Yan Rou (Dimocarpus)

LongYan

Long Yan word in de Traditionele Chinese Geneeswijze gebruikt als middel tegen:

 • slapeloosheid
 • moeheid
 • duizeligheid
 • hartkloppingen

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze werkt dit kruid in op het hart en op de milt, het voedt het bloed en kalmeert het de geest. Neem ieder dag ongeveer 10 stuks Long Yan Rou en maak er een kop thee van.

In Long Yan Rou zit glucose, als je suikerziekte hebt kun je het daarom beter niet gebruiken.

Lian Zi (Lotuszaden)-soep

lotuszaden

Lian Zi werkt in op de meridianen van hart, milt en nieren. Dit kruid heeft kalmerende eigenschappen, daarom wordt het ook gebruikt bij slapeloosheid of rusteloosheid. Het kan ook gebruikt worden om diarree te stoppen.

Maak hier regelmatig soep van: neem ongeveer 10 gram Lian Zi en wat rijst en maak er soep van.

Long Yan Rou en Lian Zi kun je in een Chinese supermarkt kopen.

Slecht slapen in de overgang

Sommige vrouwen in de overgang hebben heel veel last van slecht slapen. Ken jij zo iemand of ben jij iemand die hier last van heeft, neem dan contact op met Ruo Yu Fang. Zij kan je vertellen wat er in jouw situatie nodig is om je klachten sterk te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid In dit artikel wil ik aangeven welke mogelijkheden de Traditionele Chinese Geneeswijze biedt om vergeetachtigheid in relatie tot de overgang te verminderen. Meridianen Welk

Lees verder »