Dumpling maken

Dumpling ( 饺子(JiaoZi) is traditionle Chinese voeding. Deze voeding heeft ongeveer 1800 jaar geschiedenis. Het is door een beroemde Chinese genees dokter Zhang Zhong Jing bedacht. En het is een van de belangrijkste gerechten bij het Chinese nieuwjaar. Mensen maken gezellig samen dumpling op de oudejaarsavond, om 12:00 uur ’s nachts eten ze op, dan krijgen het hele jaar geluk.

Het Chinese nieuwjaar is dit jaar op 5 feburari. Daarom vertel ik deze keer hoe je dumling maakt.

Wat je nodig hebt

Voor de vulling:

  • 400 gram varkens gehakt
  • 200 gram Chinese kool
dumpling maken gehakt

Voor smaak gebruik ik

  • 100 gram bieslook
  • 2 stuks lente uien
  • een paar stukken gedroogde Schiitake paddenstoelen
  • 10 gram garnalen
  • 5 gram verse gember wortel
  • 2 lepels Sojasaus
  • beetje zout en peper
  • 15 ml zonnebloemolie

Je kunt ook andere lekkere combinaties maken: rundvlees gehakt met selderij, lamsvlees gehakt met wortel, bieslook met kippenei.

Deeg:

  • 500 gram bloem
  • 200-210 gram lauw water

Hoe maak je dumpling

Deeg: doe halve theelepel zout en het water bij de bloem, meng het geheel door elkaar, maak het deeg glad. Laat het daarna een half uur rusten.

dumpling deeg

Tip: bij de Chinese supermarkt kun je de kant-en-klaar dumpling deeg kopen. 

Vulling: snijd alles behalve het gehakt kleine stukjes (je kunt er een blender voor gebruiken maar maak het niet te klein).

Doe eerst sojasaus, zout, peper en de zonnebloemenolie bij het gehakt en breng het op de smaak. Goed mengen. Dan doe je de rest bij het gehakt. Meng alles goed door elkaar.

Maken: snijd het deeg in kleine stukjes, ongeveer 2 x 2 cm.  Maak ze dun en rond. Doe een eetlepel vulling in het midden van het deeg. Maak de zijkant van het deeg goed dicht. En je hebt een dumpling gemaakt.

Koken: doe water in een grote pan, het water moet tot ongeveer halverwege de pan komen. Breng aan de kook. Als het water kookt doe je de dumpling in de pan. Op een hoog vuur koken. Als het water weer kookt, doe een half bakje koud water in de pan. Drie keer herhalen en de dumpling is klaar.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is dumpling gemakkelijk te verteren, het versterk de milt energie, tegen de kou.

Succes en smakelijk eten.

En heb je het recept voor maancake al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Dumpling maken

Dumpling ( 饺子(JiaoZi) is traditionle Chinese voeding. Deze voeding heeft ongeveer 1800 jaar geschiedenis. Het is door een beroemde Chinese genees dokter Zhang Zhong Jing

Lees verder »