Yin en Yang

Wat zijn Yin en Yang

Het Yin en het Yang horen bij een heel oud Chinees filosofisch idee, ze behoren tot de belangrijkste en de kenmerkendste theorie van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Voorbeelden van het Yin en het Yang in ons dagelijkse leven:

Yang

Voorbeelden van het Yang zijn: hemel, zon, licht, overdag, man, warmte, vuur , zomer, activiteit en links.

Yin

Voorbeelden van het Yin zijn: aarde, maan, donker, nacht, vrouw, koude, water, winter, rust en rechts.

Voorbeelden van Yin en Yang in de Traditionele Chinese Geneeswijze:

In de Traditionele Chinese Geneeswijze horen de volgen dingen bij Yang:

  • hoofd, bovenkant van het lichaam, rug, achterkant van het lichaam, functie, energie (qi), warmte, roodheid, droog, hard, snel, transformatie, verandering, acute ziekte, etc.

En de volgende zaken horen bij bij Yin:

  • lichaam, onderkant van het lichaam, buik, voorkant van het lichaam, structuur, bloed, koude, bleekheid, vochtig, zacht, bewaren, ondersteuning, chronische ziekte, etc.

Organen

De yang-organen volgens de Tradionele Chinese Geneeswijze zijn: dunnedarm, dikkedarm, maag, galblaas, blaas.

De Yin-organen zijn volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze: hart, lever, milt , longen en nieren.

Chinese filosofie en Traditionele Chinese Geneeswijze

Volgens de Chinese filosofie en de Traditionele Chinese Geneeswijze heeft alles twee kanten: een Yin-kant en een Yang-kant. Yin en Yang zijn  een tegenstelling, maar zijn ook met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar.

Als het Yin en het Yang in evenwicht zijn, dan zorgen ze voor harmonie in de organen en dan zijn mensen gezond. Als het Yin en het Yang niet in evenwicht zijn, dan wordt een mens ziek.

Overgangsklachten bij tekort Yin

Welke overgangsklachten zul je krijgen als je tekort Yin hebt?

Als je tekort Yin hebt dan betekent dit dat je teveel Yang hebt. De klachten die je dan volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze mag verwachten zijn: opvliegers (′s avonds erger dan overdag), een rood gelaat, een snelle hartslag, droge mond en keel, constipatie etc.

Als je Yang tekort hebt betekent dit dat je Yin teveel heb.  Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze zul je dan de volgende klachten krijgen: koude handen en voeten, lage rugpijn, vocht vasthouden, bleek gelaat, langzame hartslag, losse stoelgang etc.

Yang versterken

Wat je zelf kunt doen om het Yang te versterken:

  • eet regelmatig garnalen en bieslook om het Yang te versterken

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze versterkt bieslook de nierenergie. En het werkt tegen buikpijn en constipatie. De garnalen versterken de nier-yang.

Bieslook en garnalen

Yin versterken

Eet regelmatig Gou Qi bessen en peren om het Yin te versterken. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze versterken  Gou Qi bessen de lever- en de nierenergie. Peren versterken de long-yin, helpen tegen hoesten en helpen slijm op te lossen. Beide voedingsmiddelen versterken het Yin.

yin en yang bessen en peer

Overgangsklachten

Sommige vrouwen hebben serieuze overgangsklachten waar ze echt last van hebben. Als jij klachten hebt waar je flink last van hebt, neem dan contact op met Ruo Yu Fang. Zij kan je vertellen wat er nodig is om je klachten te verminderen.

Of je kunt ons e-book Eerste Hulp Bij Overgang hier kosteloos downloaden. Hierin vind je o.a. een test om te bepalen welk overgangstype jij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen